Subiectul legat de “cum sa iti imparti banii sau cum sa stabilesti un buget de nunta” se dovedeste a fi controversat pentru multe persoane care se pregatesc de ziua cea mare.
Ceea ce este important sa retii este ca fiecare isi construieste planul de nunta in functie de personalitate, resurse, imaginatie, etc.
Un buget de nunta este de fapt suma tuturor cheltuielilor pentru nunta
Ca sa il stabilesti, merita sa tii cont de cateva aspecte care practic vor dicta cat de multi bani iti trebuie pentru intreaga nunta de la A la Z.
Ceea ce poti sa stabilesti inca de la inceput este ce fel de nunta iti doresti si pornind de la acest aspect, decide care este suma pe care o poti investi in intregul eveniment.
De asemenea, la fel de important este daca vor contribui si alte persoane cu bani pentru nunta (parintii, nasii, prietenii apropiati, etc.) si care este suma cu care te pot ajuta.
Stim ca poate pare imposibil ca socoteala de acum sa se potriveasca la fix cu cifrele de dupa ziua nuntii, dar macar vei avea un punct de plecare.
Trebuie sa decizi daca vrei sa ai o nunta mare, la un local de top sau daca iti doresti ceva mai restrans, la o locatie deosebita, dar mai modesta.
Noi credem ca amplitudinea unei nunti difera nu doar in functie de banii de care dispui, ci si de felul tau de a fi.
Sunt cupluri care au o situatie financiara excelenta, dar care nu vor o nunta sofisticata, asadar se orienteaza catre ceva cochet, dar mai restrans pentru ca asta ii reprezinta – simplitatea.
Un alt sfat este sa incepi sa faci lista cu invitati pentru ca in functie de numarul acestora va depinde bugetul de care ai nevoie pentru nunta.
Pentru o mai buna organizare, iti recomand sa tii o evidenta a furnizorilor pe care i-ai contractat si care sunt sumele pe care le-ai dat pentru fiecare in parte.
Vezi mai jos cateva motive pentru care este important sa tii evidenta cheltuielilor si a furnizorilor pentru nunta.
De ce sa pregatesti un buget de nunta?
- Vei avea o lista completa cu toate categoriile de furnizori de care ai nevoie si de asemenea, vei sti ce trebuie sa cumperi tu;
- Poti sa pui in balanta costurile planificate la inceput (cand nu stiai exact preturile pentru servicii) si costul final (dupa ce ai achizitonat ceva/ dupa ce ai contractat un furnizor);
- Un alt avantaj este ca poti sa tii sub control evidenta a ceea ce ai achitat deja partial si care este restul de plata de care nu trebuie sa uiti mai tarziu;
- Ajuta sa imparti task-urile cele mai usoare celor care sunt dispusi sa te ajute;
- Iti dezvolti spiritul organizatoric :).
Nu-i asa ca suna bine?
O astfel de evidenta ar prinde bine oricarui cuplu de viitori miri deoarece, sa fim sinceri, este important sa fie tinuta sub control situatia privind bugetul pentru nunta, indiferent de gradul de pregatire din punct de vedere financiar.
Este o solutie extrem de utila ca sa vizualizezi in ce directie s-au indreptat cheltuielile pentru nunta. La final poti vedea daca aceste cheltuieli au mers pe o panta ascendenta sau descendenta.
Care este urmatorul pas?
Deja stii ce inseamna un buget de nunta si care este importanta gestionarii resurselor financiare alocate pentru un astfel de eveniment.
Tot ce ramane de facut este sa pui aceste informatii in practica. Pe scurt, ai nevoie de un fisier al cheltuielilor pentru nunta.
Pentru punerea in practica a acestei solutii iti recomandam sa tii cont de trei aspecte: estimare, evidenta si eficientizare. Toate joaca un rol major in demersul organizarii nuntii, fie ca vorbim despre buget, furnizori sau de organizare in general.
Daca poti estima din timp cheltuielile pentru nunta, astfel incat sa stii la ce sa te astepti, atunci este perfect!
Cum poti sa estimezi din timp cheltuielile pentru nunta?
Nimic mai simplu!
Vrem sa te ajutam sa iti simplifici planificarea nuntii pe cat de mult posibil, iar pentru asta, iti prezentam fisierul pentru gestionarea bugetului de nunta, care iti permite sa tii evidenta pentru:
- restaurant
- cununie religioasa si civila
- restaurant
- muzica
- foto si video
- aranjamente florale si decoratiuni
- transport si cazare pentru invitati (daca este cazul)
- cadouri
- alte cheltuieli
Fisierul cheltuielilor pentru nunta este simplu de folosit si cu siguranta il vei recomanda si altor prieteni care vor trece in viitor prin “focul” pregatirilor pentru nunta :).
Noi, echipa Cheerup, stim ca este foarte important sa poti estima din timp cheltuielile pentru nunta, astfel incat sa stii la ce sa te astepti din punct de vedere financiar si sa poti pune in balanta ulterior costurile planificate cu cele reale.
Asadar, te invitam sa descarci fisierul accesand Buget de Nunta excel.
In demersul organizarii nuntii este important sa gasesti surse bune de inspiratie in cazul in care intervine stresul. Asadar, vrem sa te inspiram cu urmatorul articol “5 resurse gratuite pentru organizarea nuntii“. De asemenea poti consulta ce scriu si site-urile din afara.